Kamp C werkt mee aan het Europees project Indu-Zero om totaalrenovaties goedkoper te maken. 14 partners uit de Interreg North Sea-Region die bestaat uit België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Noorwegen slaan de handen in elkaar om renoveren betaalbaarder te maken.
In deze regio bevinden zich immers 22 miljoen huizen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1985. Door standaardrenovatiepakketten te ontwikkelen met bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen en zonnepanelen kan de kostprijs van een renovatie dalen naar de helft van de huidige prijs!
In België engageert Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, zich voor dit project: Industrialisation of house renovations towards energy-neutral (Indu Zero). Kamp C zal als demosite de ontwikkelde renovatiepakketten promoten bij bouwbedrijven.
Met een projectbudget van bijna 4,4 miljoen euro hopen de partners de komende drie jaar een eerste productie van 15.000 renovatiepakketten per jaar te realiseren. Daarna zal de opgebouwde kennis gratis ter beschikking gesteld worden aan het bedrijfsleven.
Grote nood aan goedkopere totaalrenovaties
In de Interreg North-Sea Region bevinden zich 22 miljoen huizen die zijn gebouwd tussen 1950 en 1985. Deze huizen voldoen vaak nog niet aan de huidige en toekomstige woonnormen.
Renovatie dringt zich dus op, maar totaalrenovaties voor dit soort woningen worden steeds op een kleine schaal uitgevoerd, het logische gevolg hiervan is een (te) hoge kostprijs. Automatisatie van de productie van renovatiepakketten is volgens de projectpartners de oplossing.
Maar, we zien echter dat dit nog niet (of onvoldoende) gebeurd. Het hoofddoel van dit project is dan ook de ontwikkeling van een ontwerp voor een fabriek waarin circulaire totale renovatiepakketten worden gereproduceerd. Hierbij wordt gemikt op een productie van 15.000 pakketten/jaar en dit aan 50% van de huidige kostprijs.
Het ontwerp wordt daarna gratis ter beschikking gesteld. Daarnaast worden mogelijke locaties geselecteerd in de desbetreffende landen, en ondernemers gezocht die de fabriek gaan bouwen en in bedrijf nemen.
Complete pakketten voor de helft van de prijs
De pakketten bevatten verschillende onderdelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen, zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, energieomvormers en ventilatiesystemen. De onderdelen worden zoveel mogelijk circulair en uit hernieuwbare grondstoffen samengesteld. Doel is om het totaalpakket aan maatregelen voor de helft van de huidige prijs aan te kunnen bieden.
Kamp C als Belgische demosite
Op de site in Westerlo zullen verschillende onderdelen uit de pakketten worden voorgesteld. Die zullen toegankelijk zijn voor bedrijven. Daarnaast worden ook workshops georganiseerd om het resultaat te presenteren.
Het consortia van dit project bestaat uit 14 partners uit de Interreg North Sea-Region: België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland, Zweden en Noorwegen. Het project werd goedgekeurd op 1 juni 2018 en loopt tot en met 31 mei 2021.
Voor de aanpak is een Europese Interreg-subsidie verkregen van ruim twee miljoen euro. De deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan verplichte co-financiering op tafel. Het totale projectbudget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Het project duurt drie jaar.